Preferisco il rumore del mare. Concorso di progettazione Piazza Verdi - La Spezia

relazione concorso piazza verdi.pdf
Sezione della piazza .jpg
TAV 1.jpg
TAV 2.jpg
Tavola progetto concorso piazza verdi .jpg

Title

Preferisco il rumore del mare. Concorso di progettazione Piazza Verdi - La Spezia

Description

The project, realised in collaboration with Studio 5 + 1 AA, was presented in 2009 on the occasion of the design contest to renovate Piazza Giuseppe Verdi from an architectural and artistic point of view. The contest was promoted by city of di La Spezia and P.A.A.L.M.A. (Premio Artista Architetto La Marrana Arte Ambientale) in collaboration with Fondazione Cassa di Risparmio della Spezia. The project was shortlisted among the top five entries. 
The title-manifesto of the project, I prefer the sound of the sea, is the title of a film directed by Mimmo Calopresti (2000), inspired by a verse of Dino Campana.
The idea was to realise a flooring with a decoration made of tiles and rubberized asphalt whose colours were inspired by the mosaics of Fillia, Prampolini e Mazzoni inside Palazzo della Posta. Moreover, they wanted to place inside the square 99 red and blue trumpets, connected to the tide predictions centre in Genoa. The trumpets would have emitted a whistle, registered by the artist, in case of high tide.
Read more.

Creator

Moro, Liliana
Studio 5+1AA

Date

2009

Contributor

Modena, Elisabetta

Format

image/jpeg
application/pdf

Language

Italian

Type

Text
Still Image

Rights Holder

Liliana Moro
MoRE Museum

Collection

Citation

Moro, Liliana and Studio 5+1AA, “Preferisco il rumore del mare. Concorso di progettazione Piazza Verdi - La Spezia,” MoRE, accessed June 16, 2019, http://www.moremuseum.org/omeka/items/show/112.

Social Bookmarking

Item Relations

This item has no relations.

Geolocation